Over streekcultuur, dialect, naobers en alles waar we met elkaar trots op zijn.
De agrarische sector is een wereld op zich. Ik luister en stel vragen. ‘Waarom doe je dat zo?’ Weet je wat het antwoord vaak is? ‘Maar dat hoort toch zo?’ In dat ene antwoord zit volgens de coach de ‘crux’.
“Thuis in Schagerbrug spreken we nog steeds Achterhoeks”.
Bij de eerste lentezonnestralen moet het gebeuren: de veurjaorschoonmaak.
Een eeuwenoude traditie ligt onder vuur. De boake, het paasvuur, moet voor eeuwig doven. Althans, dat vinden de pleitbezorgers van een verbod. Nu nog branden er jaarlijks ruim 440 in het noordoosten van het land.
“De gebruiken op de boerderij zijn zo ingesleten, dat er nooit vragen worden gesteld”; Agrarisch coach Paulien Hogenkamp.
Het aantal zonneparken in het oosten van het land is nog niet zo groot. In Overijssel, Gelderland en Drenthe zijn er negentien gerealiseerd, waaronder veel kleintjes van een paar hectare.
Het nieuwe natuurpark wordt ontwikkeld op het 2 ha grote terrein van de voormalige waterzuivering in Neede, waar ook alle gebouwen nog staan. Tot voor kort stond het op de nominatie om gesloopt te worden.
In 2050 is er een tekort van 22.000.000 km² aan landbouwgrond. Meer dan 70% van het aardoppervlak bestaat uit water. Dan is het vanzelfsprekend om in de toekomst het voedsel op water te gaan verbouwen.
Harde cijfers over de verloedering op het platteland. In Overijssel alleen al komt de komende jaren 4 miljoen vierkante meter agrarische bebouwing leeg te staan. Dat betekent nog meer lege schuren, ruïnes en krotten.