Over streekcultuur, dialect, naobers en alles waar we met elkaar trots op zijn.
Hoo weet iej da’s oalder wödt? Ne proatje oaver vrogger!
Koeienstront... een bekende geur op het platteland. Maar menselijke poepgeuren bereiken onze neus vaak niet meer, behalve op je eigen WC. Maar vroeger, in het begin van de 20e eeuw, ontbrak op de meeste plekken de riolering nog.
Met 240 trekkers hebben leden van de Lochemse actiegroep Voll Gass en van Farmers Defence Force een ode gebracht aan de vrijheid. In Mariënvelde vormden de trekkers een brandende fakkel en de woorden '75 jaar vrijheid'.
David Westera verhuisde vier jaar geleden voor zijn studie van het Drentse Beilen naar Maastricht. Voorlopig keert hij niet meer terug, maar als-ie het nummer ‘Op ’t platteland’ van Daniël Lohues hoort, is het huilen geblazen…
65 jaar, 80 melkkoeien en geen opvolger. Het lichaam dwingt hen ermee te stoppen. Zijn grote wens is om het bedrijf in z’n geheel te verkopen. Een prachtige kavel is het geworden. Dat moet bij elkaar blijven.
Een dorp zonder harmonie of fanfare, dat is als een profvoetballer zonder tatoeage. Vooral in de kleinere plaatsen is het steeds lastiger om een volwaardig orkest op de been te krijgen.
Terwijl in het voorjaar het groen juist tevoorschijn komt, kleuren sommige weilanden geel of oranje. Glyfosaat heeft zijn werk gedaan. Goed, of niet?
Na ‘Vraog van de dag’ nu ook ‘De schriever les veur’ en ‘Even wat aans’ op Facebook en YouTube.
Wilt u weten wat er zoal te doen is in maart dialectmaand? Er is een agenda toegevoegd met daarin streektaalactiviteiten. Kijk voor meer activiteiten op de Facebookpagina van het Twentehoes.