Over streekcultuur, dialect, naobers en alles waar we met elkaar trots op zijn.
Waar in veel dorpen steeds meer sociale voorzieningen verdwijnen, is dat in het Drentse Gees wel anders. Het dorp is springlevend en bruist van de activiteit. Een onmisbare schakel hierbij is de eeuwenoude Boermarke.
Tussen de groene weiden, vruchtbare akkers en sfeervolle bossen van het oostelijke platteland schuilt onheil. In hun zoektocht naar afgelegen locaties om drugs te produceren, mikken internationale criminelen op agrariërs.
In november verschijnt een herdruk van het boek ‘De Geschiedenis van de Marke Hasselo’. Burgemeester Schelberg van Hengelo schrijft in het voorwoord dat het een rijk geïllustreerd beeld geeft van de ‘Oalde Grond’.
Zelfs de oosterling is wel eens ziek. ’t Begint met da’j dr meeps uutzeet. Ie bunt dan an de latte of plodderig in odder. Je mag zeggen dat je je niet goed voelt, maar het liefst wel een beetje stoer: ik veul mien kloten.
Ganzen overwinteren massaal in Nederland en een aanzienlijk deel blijft in de zomer. Mooi gezicht, die vogels, maar een plaag voor de boeren. Moet het mes in de ganzenpopulatie? Moet met name de grauwe gans het ontgelden?
Een streektaal inzending van Anny Lesscher-Schasfoort: "Oonzen agrarischen sector is nen belangrieken poot oonder de Nederlaandse economie. Tuinders en boeren zorgt veur ’n laand van welvaart. ’n Laand van melk en honning."
Het hele gezin moest altijd buigen voor vader. De generaties ervoor werden ook getekend door vetes en dominantiestrijd. Pauline helpt volwassen te blijven in de communicatie waardoor de negatieve familietraditie wordt doorbroken.
Huus van de Taol wil Drentse teksten an de straot
Er komt weer mooi weer aan na het weekend, dus haal die sandalen maar weer tevoorschijn!