Naober logo
Geef nu het jubileumnummer voor € 4,50 cadeau.
Klik hier!

Wibi Soerjadi

Kuier'n met... 27 oktober 2023 0

Concertpianist Wibi Soerjadi (53) zit helemaal op zijn plek in Villa Peckedam op landgoed Nijenhuis in het Twentse Diepenheim. Bij de voordeur houdt de Notenkraker de wacht. En iets verderop staat de verlichte koets van Assepoester klaar voor vertrek. Wibi heeft er zijn eigen sprookjeswereld gecreëerd. “Al die aparte hoekjes, onverwachte combinaties en grappige voorwerpen prikkelen de zintuigen. Dit hier is echt een Wibi-plek.”

Dalmatiër Pepper komt vrolijk blaffend vanuit het huis aangerend, gevolgd door Wibi en zijn vriendin Mirthe. “Kom binnen. Wat drinken? Koffie, thee, cappuccino?” Je voelt je meteen op je gemak en welkom in Villa Peckedam in het Twentse Diepenheim. Het sprookjeshuis dat Wibi Soerjadi alweer zes jaar geleden betrok. De villa is hoofdzakelijk ingericht met klassieke meubels. Her en der onderbreken kleurrijke en levensgrote Disneyfiguren de statigheid. Zo zijn daar Belle en het Beest, Donald Duck, de Notenkraker en Tinker Bell. Waar je ook kijkt; steeds word je verrast. Zo staat op een rond tafeltje de trots van Wibi: een XL radiografisch bestuurbaar vliegtuigje. Natuurlijk ontbreken ook vleugels en piano’s niet, ze staan in meerdere vertrekken te wachten totdat de concertpianist hen bespeeld. “Ik houd van eclectische interieurs waarin allerlei verschillende stijlen met elkaar worden gecombineerd”, vertelt Wibi. “Ze prikkelen je zintuigen. Al die aparte hoekjes, onverwachte combinaties, grappige voorwerpen. Het is voedsel voor je fantasie. Zelf voel ik me hier heel comfortabel. Thuis. Het maakt hier niet uit wat ik draag of welke kleur mijn kleding heeft, ik ga gewoon op in het interieur. Dit is echt een Wibi-plek. En sinds ik samenwoon, natuurlijk ook een Mirthe-plek. Ik zou niet kunnen aarden in van die moderne, strak ingerichte huizen. Alleen al mijn kleding zou dagelijks vloeken met de rest van het meubilair.”

Feestdagen

De villa van Wibi is zo sfeervol ingericht, dat het tijdens de feestdagen niet eens heel veel versieringen nodig heeft. Al kan het bij Wibi niet extreem genoeg. Zo krijgt de koets van Assepoester die pal voor de deur staat geparkeerd een extra lichtje tijdens de donkere dagen. Wibi verheugt zich op deze tijd van het jaar. Ook al breekt voor hem dan de drukste periode aan. Er staan namelijk veel pianoconcerten op de agenda, met als kers op de taart het kerstgala Wibi Soerjadi in het concertgebouw in Amsterdam op 27 december. “Al vanaf het vroege voorjaar kijk ik uit naar dit concert. Het is de 29ste keer dat ik het kerstgala verzorg. En daarmee is het de langslopende traditie van een soloartiest in het concertgebouw. Echt een record. Volgend jaar vier ik de dertigste editie met een groot feest.

Het concert is heel zorgvuldig opgebouwd. Voor de pauze neem ik de bezoekers altijd mee op een muzikaal tripje langs hoogtepunten uit mijn carrière. Ik speel werk van bekende klassieke componisten als Mozart, Chopin, Liszt en Rachmaninoff. Daarnaast breng ik eigen composities ten gehore. Na de pauze speel ik vooral filmmuziek. Daar ben ik zelf groot fan van. Muziek uit onder meer Star Wars, Harry Potter, Home Alone, De Kleine zeemeermin van Walt Disney, Les Parapluies de Cherbourg en natuurlijk The Godfather. Mensen vragen weleens: ‘Is het niet mooi om dan de filmbeelden erbij te doen?’ Nee… Dat zou het hele concept verpesten. De muziek spreekt voor zich, daar verzint het publiek al luisterend eigen beelden bij. Tenminste, dat hoor ik vaak terug. Het bijzondere van die zelfgeschreven filmmuziek-arrangementen is, dat ik het hele orkest uit die ene vleugel laat komen. Op YouTube vind je filmpjes van pianisten die dat ook doen. Alleen spelen zij vaak maar een fractie van wat het orkest doet. Ik laat niet een paar, maar alle instrumenten uit die vleugel komen. Dat doe ik in de geest van componist Franz Liszt. Hij ontwikkelde daarvoor een speciale drie handen-techniek, waarbij het lijkt alsof je met drie handen tegelijk speelt. Liszt gebruikte in zijn tijd operamelodieën, ik doe dus hetzelfde maar dan met filmmuziek.”

Nieuwsgierig geworden naar de rest van het artikel en geen abonnee? Klik hier en word abonnee.

Plaats een reactie

0 Reacties