Naober logo
Geef nu het jubileumnummer voor € 4,50 cadeau.
Klik hier!
Bron: https://historischcentrumoverijssel.nl/

Blauwvingers

De bijnaam van Zwollenaren

Vroeger 6 juli 2021 0

Wist u dat de bijnaam voor Zwollenaren 'blauwvingers' is. Er gaan verschillende verhalen de ronde waar deze bijnaam vandaan komt. Het meest bekende verhaal dateert van honderden jaren terug.

Toen Zwolle haar klokkenspel verkocht aan aartsrivaal Kampen ging dat gepaard met veel te veel geld. Bovendien zou het klokkenspel beledigende liedjes klingelen, aldus de Kampenaren. Als wraak gaven de Kampenaren aan dat zij het bedrag wel wilden betalen, maar alleen als zij mochten bepalen het dit bedrag voldaan zou worden. Op een dag kwam de Kampenaren aan met een enorme berg stuivers en moesten de Zwollenare dagenlang tellen. Pas toen hun vingers helemaal blauw waren van het tellen, wisten ze of het bedrag klopte.

De historische verklaring is anders dan de verklaring die voorkomt in een bekende legende:

De schending door de Zwollenaren in 1521 van de eed van trouw aan de wettige landsheer vormt de historische oorsprong van hun bijnaam “Blauwvingers”. In diverse documenten uit deze tijd klagen de bewoners erover dat zij in de buursteden “schandelijk bejegent, voor Blauwvingers uitgekreten, en met andere eerrovende bewoordingen uitgescholden waren.” De spotnaam verwijst naar de opgestoken vingers, waarmee de Zwolse bestuurders bij de inhuldiging van de bisschop een zoals achteraf zou blijken valse belofte hadden afgelegd
Bron: Hove, J. ten, Geschiedenis van Zwolle (Zwolle 2005)

Tegenwoordig wordt de naam 'blauwinger' door de Zwollenaren gezien als een geuzennaam. Zo vinden ieder jaar in juli de Blauwvingerdagen plaats. De Blauwvingerdagen trekken jaarlijks meer dan 100.000 bezoekers en behoren hiermee tot de grootste braderieën van Nederland. En naast veel Zwolse verenigingen die 'de Blauwvingers heten, ís er zelfs een café midden in de stad die de baam 'DeBlauwvinger'draagt.

Hebben de inwoners van jouw stad of dorp ook een bijnaam? Laat het ons hieronder in de reacties weten.

Bron
Tekst: In de Buurt
Foto: Historisch Centrum Overijssel

Plaats een reactie

0 Reacties