Naober logo
Geef nu het jubileumnummer voor € 4,50 cadeau.
Klik hier!

Gele velden door Glyfosaat (Roundup)

Weg ermee? Of toch niet?

Plattelandsvraagstukken 10 april 2020 1

Het is een raar gezicht. Terwijl in het voorjaar juist groen uitbundig tevoorschijn komt, kleuren akkers en weilanden geel of oranje. Glyfosaat, ook bekend onder de merknaam Roundup, heeft zijn werk gedaan. Moeten de gele vlekken uit het landelijk gebied verdwijnen? Of is dat niet nodig?

Wondermiddel onder vuur
Glyfosaat, het wondermiddel uit de jaren zeventig, moet volgens milieuorganisaties, gezondheidsinstanties, actievoerders en verschillende politici als de wiedeweerga verdwijnen. Boeren en producenten van het middel zeggen dat een verbod absoluut niet nodig is. Tot 2023 hebben ze toestemming van de overheid die een Europese afspraak over toelating van gebruik volgt.

VOOR:
Maritza van Assen, Nefyto: “Vertrouw op de positieve beoordelingen”

“Wereldwijd zijn er zo’n 30 positieve beoordelingen van glyfosaat geweest. Eentje geeft aan dat het mogelijk niet veilig is. Bij zo’n groot aantal positieve beoordelingen moet je er vanuit gaan dat glyfosaat veilig is”, stelt directeur Maritza van Assen van Nefyto, de brancheorganisatie van producenten van gewasbeschermingsmiddelen. “Het raakt ons dat het oordeel van gezaghebbende instellingen die zijn ingesteld om te zien of een product veilig is, niet wordt geaccapteerd. Op die instellingen moeten we kunnen vertrouwen, als ze zich baseren op correct vastgestelde richtsnoeren en goede dossiers. Dat moet de politiek ook doen”, vindt zij.

TEGEN:
Ruud Pleune, Natuur en Milieu Overijssel: “Enorm slecht signaal”
“Er wordt gezocht naar toenadering tussen natuur en landbouw. Dan geven boeren met het gebruik van glyfosaat op mais- en grasland een heel slecht signaal af”, meent Ruud Pleune, projectleider Natuur, Landbouw en Gebiedsprocessen bij Natuur en Milieu Overijssel. Niet zozeer omdat het middel schadelijk is, maar vooral ook voor het imago van de boeren, stelt hij. “Het gebruik is met die gele en oranje velden zo ontzettend zichtbaar. De mensen vragen zich af: wat gebeurt hier? Ze zien dat planten worden doodgespoten.

BEPERKEN:
“Beperk het gebruik van glyfosaat tot het absoluut noodzakelijke.”
Jaap van Wenum, akkerbouwvoorzitter van landbouworganisatie LTO Nederland, roept boeren op niet te gemakkelijk naar dit middel te grijpen. Als het even kan onkruid en plantresten mechanisch onderwerken, is zijn advies, waarbij hij aantekent dat het bij wortelonkruiden als kweekgras niet helpt. Jaap van Wenum, LTO Noord: “Grijp niet te gemakkelijk naar glyfosaat."

De oproep is vooral ook ingegeven door de imagoschade die de landbouwsector lijdt met de gele en oranje velden als gevolg van het gebruik van glyfosaat. “Dat beeld is inderdaad niet prettig. Als je een veld toch moet behandelen, laat het dan niet twee maanden geel, maar werk het snel onder”, stelt de Veluwse akkerbouwer. Hij benadrukt dat er officieel niks mis is het met het gebruik van het middel.

Hij geeft ook aan dat een verbod op glyfosaat niet alleen nadelig uitpakt voor de boer, maar ook voor het milieu. “Alternatieve middelen zijn schadelijker.”

WAT VIND JIJ? DOE MEE AAN ONZE POLL!

Glyfosaat, ofwel Roundup. Weg ermee? Of toch niet?

Plaats een reactie

1 Reactie

  • Pam Kokke

    10 oktober 2023 23:02:31

    Er spelen teveel financiële belangen bij dit plattelandsvraagstuk.