Naober logo
Geef nu het jubileumnummer voor € 4,50 cadeau.
Klik hier!

2024: Jaar van de Huismus

Natuurnieuws 25 januari 2024 0

Het jaar 2024 is uitgeroepen tot het Jaar van de Huismus door Sovon en Vogelbescherming. Het initiatief om jaarlijks een vogelsoort uit te lichten en extra aandacht te geven, is een goede manier om bewustzijn te creëren over de uitdagingen waarmee bepaalde vogelsoorten te maken hebben.

De inspanningen die worden gedaan om de achteruitgang van huismussen in grote steden te stoppen lijken positief uit te pakken. Het lijkt erop dat natuurinclusief bouwen en het aanbieden van nestgelegenheden hun vruchten beginnen af te werpen. Echter is dit wellicht niet voldoende voor het herstel van de huismus.

Het behoud en de toename van groene ruimtes in steden is van groot belang voor de biodiversiteit, waaronder vogelsoorten zoals de huismus. Groene ruimtes bieden niet alleen nestgelegenheid, maar ook voedselbronnen en beschutting. Het behouden en vergroten van groen in stedelijke gebieden kan ook positieve effecten hebben op het welzijn van mens en dier.

Initiatieven zoals het planten van bomen, aanleggen van parken, groene daken en gevels, en het behoud van bestaande groene gebieden kunnen bijdragen aan het herstel van leefgebieden voor de huismus en andere wilde dieren in steden. Daarnaast is bewustwording onder de bevolking over het belang van groen behoud en natuurinclusief beleid ook van groot belang.

Wat wordt er komend jaar gedaan?

In het Jaar van de Huismus kan iedereen meedoen om de kennis over de soort te vergroten. Hoe meer kennis, hoe meer er gedaankan worden om de huismus te beschermen.

Onderzoek is een belangrijk

Sovon zal verschillende onderzoeken uitvoeren, onder andere naar het broedsucces van de huismus. De Vogelbescherming roept iedereen op om tijdens de Nationale Tuinvogeltelling extra uit te kijken naar de huismus.
Ook wil de Vogelbscherming extra inzetten op het (ver)bouwen van huizen en inrichten van tuinen, waarbij zowel particulieren als bouwprofessionals rekening houden met de huismus.

Waar huist de mus?

Huismussen zijn zeer veelzijdig in hun keuze voor nestelplekken. Nesten worden gevonden onder daken, achter struiken, regenpijpen en zonneschermen. Ook speciale nestkasten en neststenen worden graag gebruikt. Komend jaar wordt er onderzoek gedaan naar de populairste nestelplekken. Met die kennis kan beter worden voldaan aan goede nestelplekken om de populatie de kans te geven te kunnen groeien.

Bron: Het Jaar van de Huismus is een initiatief van Sovon Vogelonderzoek en Vogelbescherming Nederland, in samenwerking met het Vogeltrekstation en huismusonderzoeker René Oosterhuis.

Foto: Unsplash

Plaats een reactie

0 Reacties