Naober logo
Geef nu het jubileumnummer voor € 4,50 cadeau.
Klik hier!
Winterswijk nieuwbouw huizen

Winterswijk heeft geen last van 'bouwdip': zoveel huizen kwam erbij

0

De gemeente Winterswijk merkt nog maar weinig van de zogenaamde 'bouwdip' die heerst in ons land. De Achterhoekse plaats wist afgelopen jaar 69 nieuwbouwwoningen te realiseren. Daarmee overstijgt het haar gemiddelde van de afgelopen vijf jaar. Dit blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek gisteren naar buiten bracht.

Nederland kampt al enige tijd met een zogenoemde 'bouwdip'. Er is bijzonder veel vraag naar huizen, maar de keuze is beperkt - of in sommige gevallen gewoonweg niet aanwezig. Terwijl het aantal verleende bouwvergunningen blijft dalen, lijkt de vraag alleen maar te stijgen. Toch heeft de gemeente Winterswijk nog maar weinig last van deze beperkingen. Zij wist haar eigen woningvoorraad afgelopen jaar met 69 nieuwbouwwoningen uit te breiden. Dat is meer dan in 2022, toen het aantal nieuwbouwwoningen uitkwam op 63. De productie ligt zelfs hoger dan het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar.

De Jonge mikt op miljoen nieuwe huizen in 2030

In heel Nederland kwamen er vorig jaar 73.333 nieuwbouwwoningen bij, 0,9 procent van de totale woningvoorraad. De nieuwbouw in Winterswijk bedroeg 0,5 procent van de lokale woningvoorraad, in de hele provincie Gelderland kwam de nieuwbouwgroei uit op 1,0 procent. Demissionair woonminister Hugo de Jonge hoopt tussen nu en 20230 ruim een miljoen nieuwe woningen te realiseren. Hoeveel er in Winterswijk bij moeten gaan komen, is niet bekend, maar in de hele provincie Gelderland zijn er tot 2030 plannen voor 122.000 huizen, inclusief de huizen die de afgelopen twee jaar zijn opgeleverd.

Jeen Grievink

Geboren en getogen Achterhoeker. Kroop uit z'n ei in de stad, groeide op in een pittoresk grensgebied. Besloot uiteindelijk te gaan schrijven. En doet dat nog steeds.

Plaats een reactie

0 Reacties