Naober logo
Geef nu het jubileumnummer voor € 4,50 cadeau.
Klik hier!

Eddy van de Ley verloor zijn vriend Peter Teggelaar in de Sahara.

0

Schrijver, journalist, presentator en theatermaker Eddy van der Ley (55) uit Enschede schreef onlangs een boek over twee vrienden die dertig jaar geleden een fatale woestijnreis maakten: Heldendaad in de Sahara. Eén van de twee was zijn boezemvriend Peter Teggelaar. Een ode aan zijn kameraad. En het leven.

Het is dit jaar precies dertig jaar geleden dat de boezemvriend van Eddy van der Ley uit Enschede, Peter Teggelaar, en diens vriend en reisgezel Marc Gilsing, omkwamen in de Sahara. Beiden waren pas 24 jaar. Ze lieten een dagboek en afscheidsbrieven achter. Voor Eddy hadden ze een persoonlijke boodschap: Eddy, doe er wat mee! Eddy, schrijf hier een groot artikel over! Dit boek is voor eenieder die het maar wil lezen.

Eddy: “Het heeft best lang geduurd, voordat ik de tijd rijp achtte voor een boek. Ik had in 2003 al eens een groot verhaal gemaakt voor de zaterdagbijlage van het Algemeen Dagblad, als eerbetoon. Daarvoor had ik onder anderen de vader van Marc gesproken. Er zaten foto’s bij van de jongens, dagboekfragmenten. Alles erop en eraan. Iedereen was akkoord. Tot ik op vrijdagmiddag een telefoontje kreeg van Theo, de vader van Marc. Hij kon het niet. Of het toch niet kon worden teruggedraaid. Uiteraard. Meteen. Ook al had ik er wekenlang werk in zitten, als je zoiets brengt, zoiets intiems, zoiets persoonlijks, dan moet echt iedereen erachter staan. De emoties waren destijds nog te rauw. Toch bleef dat ene zinnetje Dit boek is voor eenieder die het maar wil lezen spoken in mijn hoofd. Het achtervolgde me. Omdat ik wist dat de jongens heel graag wilden dat ik hun verhaal zou vertellen aan een groter publiek. Dus bracht ik het twee jaar geleden weer ter sprake bij beide families. Iedereen stond er vierkant achter.

Wilt u het hele artikel lezen en bent u geen abonnee? Klik dan hier en word abonnee

Plaats een reactie

0 Reacties