Naober logo
Geef nu het jubileumnummer voor € 4,50 cadeau.
Klik hier!
Glascorrosie of kalkaanslag op uw glazen door de vaatwasser

Wit uitgeslagen glazen?

Dit doe je eraan

Wonen 11 februari 2021 0

Wat een gemak, die vaatwasser! Hoe anders was dat vroeger toen u na elke maaltijd stond af te wassen en de kinderen ruzie maakten wie moest helpen afdrogen. Tegenwoordig is uw aanrecht de hele dag lekker opgeruimd en de vaat wordt gedaan met een druk op de knop. Ideaal!

Alleen wordt uw servies er niet altijd mooier op. Met name de glazen hebben het zwaar te verduren in de vaatwasser en komen er na een tijdje steeds witter uit te zien door een niet te verwijderen doffe, witte aanslag. Nieuwe glazen kopen dan maar? Nee hoor! Met deze tips voorkomt u dat u witte aanslag op uw glazen krijgt.

Hoe komt het?
De witte aanslag komt door kalkaanslag of glascorrosie. Om te weten waardoor uw glazen zo'n witte aanslag hebben, is het handig om te weten welke van deze twee het is. Druppel hiervoor wat azijn op het glas en veeg dit uit. Als het kalkaanslag is, zou u de witte waas nu weg kunnen halen.
Is de aanslag met azijn niet te verwijderen? Dan is er sprake van glascorrosie. Overigens kan het zijn dat glascorrosie er niet wit uit ziet maar streperig, krasserig of met regenboogachtige vlekken.

Kalkaanslag
Bent u er met de azijntest achter gekomen dat er sprake is van kalkaanslag op de glazen, dan is dit eenvoudig op te lossen!

Haal hiervoor Steradent in de winkel (tabletten voor kunstgebitten) en leg deze in het bestekmandje. Stop de glazen met kalkaanslag in uw vaatwasser en draai vervolgens een standaardprogramma zónder vaatwastablet.

Om deze kalkaanslag in de toekomst te voorkomen is het noodzakelijk om voldoende vaatwasserzout toe te voegen. U kunt ook gebruik maken van combivaatwastabletten waar al zout in zit. Maar krijgt u ondanks deze combitabletten last van kalkaanslag, dan zou u wat extra zout kunnen toevoegen in het daarvoor bestemde bakje van de vaatwasser (meestal zit er in de bodem van de vaatwasser een draaidop waar u het zout in kunt gooien). Het zout zorgt ervoor dat de waterontharder zijn werk goed kan doen zodat uw glazen voortaan glanzend schoon uit de vaatwasser komen.

Glascorrosie
Zijn uw glazen beschadigd door glascorrosie, dan zit er helaas weinig anders op dan nieuwe glazen kopen. Als de glazen al een aantal jaren meegaan is het overigens vrij normaal dat er uiteindelijk aanslag door glascorrosie verschijnt.
Maar, gelukkig zijn er een aantal tips die kunnen helpen glascorrosie te beperken.

  • Kort programma: Draai een kort en krachtig programma. Een programma van meer dan 2 uur is vaak helemaal niet nodig.
  • Lage Temperatuur: Draai geen te heet programma, met name als u glazen wast. Voor hele vuile vaat met vieze pannen is een heet programma vaak noodzakelijk. Maar als u licht vervuilde vaat hebt met glazen, dan kunt u prima uit de voeten met een lagere temperatuur. Hogere temperaturen zorgen ervoor dat er chemische reacties ontstaan tussen afwasmiddel, water en glas. Hierdoor krijgt u eerder die doffe aanslag. En, een lagere temperatuur is ook nog eens beter voor het milieu.
  • Hard of zacht water: Met een teststrip zou u kunnen testen wat de hardheid van uw water is. Te zacht water vergroot de kans op glascorrosie terwijl te hard water zorgt voor kalkaanslag. Als u weet hoe hard uw water is, kunt u de waterontharding in uw vaatwasser beter afstellen.
  • Glansspoelmiddel: Dit middel is er niet voor niks. Het glanzende, ietwat vettige goedje zorgt ervoor dat water soepel over de glazen kan stromen en vlekken geen kans krijgen. Glansspoelmiddel beschermt tegen kalkaanslag en corrosie én neutraliseert zeepresten.
  • Combitabletten met alles-in-één: Lekker makkelijk, want alles wat u nodig heeft voor een glanzend schone vaat zit in één tablet.
  • Kristal: En als laatste... doe nooit uw kristallen glazen in de vaatwasser! Dit glas is heel mooi maar ook teer en kan in de vaatwasser weleens breken. Bovendien krijgt kristal veel sneller strepen dan 'normaal' glas.

Plaats een reactie

0 Reacties