Naober logo
Geef nu het jubileumnummer voor € 4,50 cadeau.
Klik hier!

Met hart en ziel werken aan mooie kaas

Streekproducten 2 juli 2023 0


Hij is support manager bij een software bedrijf en zijn vrouw heeft een fijne baan in de zorg. Toch vindt dit stel nog genoeg tijd om elke dag 3 uur koeien te melken en een kaasmakerij te runnen. Rolf Kokkeler (komt oorspronkelijk uit Hengelo) en zijn vrouw Petra Olde Olthuis wonen in de ouderlijke boerderij van Petra in Beuningen. Zij zien het kaasmaken voor Koelant niet als werk. "We vinden dit gewoon heel leuk om er bij te doen en kijken telkens of we nog goed bezig zijn en of we de kant op gaan die past bij ons", legt de enthousiaste Rolf Kokkeler uit op hun boerderij in Beuningen. Daar hebben zij 12 roodbonte koeien.

Winkeltje

"Mijn schoonmoeder kwam zo'n 25 jaar geleden op het idee kaas te gaan maken door een bezoek aan het Openluchtmuseum in Arnhem", vertelt Rolf Kokkeler. "Ze had wat tijd over en wilde kijken of ze ook kaas kon maken. We hebben sowieso melk genoeg op de boerderij. Misschien kan ik er iets mee doen, dacht ze. Het idee leefde toen nog niet om ook een winkeltje te openen."

Koeien

De rauwmelkse kaas sloeg goed aan bij de bewoners in de omgeving. Er kwam een betegelde ruimte in de stal die aan alle voorschriften qua hygiëne voldoet. Het bleek een goeie stap. De belangstelling en verkoop lopen prima. Een groots bedrijfsplan hebben we niet. We moeten ook continu een beetje veranderen. Het is nu gortdroog buiten. We vragen ons dus af, waar laten we onze koeien straks grazen? Het gras dat ze eten heeft een zekere invloed op de smaak van de kaas."

Seizoen

Het stel maakt kazen afhankelijk van het seizoen. Nu verlaten onder meer brandnetel kazen, Italiaanse kruidenkazen en knoflook kazen het erf. Straks in het najaar zijn dat komijn- en kruidnagel kazen. De oude kazen (naturel) worden het hele jaar door gemaakt, maar moeten veel langer rijpen.

Slim

Op vrijdag zijn Petra en Rolf vrij. Zij openen dan de winkel op hun erf aan de Beuningerstraat van 14 tot 18 uur en doen bestellingen die via telefoon en e-mail binnenkomen. "We moeten slim plannen, onze tijd is schaars. Maar wat we doen, doen we met hart en ziel.”

www.koelant.nl

Marcel Tettero

Freelance schrijver, fotograaf en videograaf.

Plaats een reactie

0 Reacties