Naober logo
Geef nu het jubileumnummer voor € 4,50 cadeau.
Klik hier!

Heerlijke en gezonde wintergroenten

Streekproducten 11 januari 2024 0

Typische wintergroenten die 's winters zelfs een pak sneeuw overleven, smaken vaak wat zoeter. Dat komt doordat het hoge suikergehalte ervoor zorgt dat deze groenten pas bij heel lage temperaturen bevriezen. Een bekend voorbeeld is boerenkool. Die smaakt het beste ‘als de kou er overheen is geweest'.

Boerenkool
Boerenkool smaakt het lekkerst na een beetje vrieskou.Boerenkool is zeer voedzaam en gezond. Vol vitamines, mineralen, vezels en antioxidanten. Een klein portie boerenkool levert al voldoende van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamines A, C en K op. Daarnaast krijg je met boerenkool ook een flinke hoeveelheid vitamine B, magnesium, koper en kalium binnen en bevat deze groene groente antioxidanten.

Groene kool of ook wel Savooiekool
Deze kool is een beetje bitter, maar na de vorst gaat hij, net als boerenkool, zoeter en lekkerder smaken. In groene kool zit enorm veel calcium. Hoe bitterder, hoe meer calcium.
Verder is de groente een goede bron van vitamine K, vitamine B en C, ijzer en magnesium.

Wortels
In de zomer knabbelen we graag op een worteltje. Wist je dat wortels die in de herfst en winter worden geoogst veel zoeter zijn? En dit snoepworteltje is nog voedzaam ook! Boordevol bètacaroteen dat erom bekend staat dat het heel goed is voor de ogen. De vitamine A die je lichaam omzet vanuit bètacaroteen is ook nog eens gezond voor je immuun functie. Best handig in de winter als je vaak vatbaarder bent voor verkoudheid en griep. En de antioxidanten in wortels werken beschermend tegen bepaalde soorten kanker.

Pastinaak
De pastinaak, een zogenaamde ‘vergeten’ groente die we gelukkig steeds vaker in de winkel aantreffen. Vezels en vitamine B, C en E, kalium en magnesium maken van de pastinaak is een zeer voedzaam wortelgewas.

Spruitjes
Niet iedereen is er dol op, maar we hebben een paar heerlijke recepten met spruitjes in de Kokkepot staan die zelfs door kinderen graag worden gegeten. Zoals deze gesmoorde spruitjes met kipdriehoekjes.

En dat komt mooi uit, want spruitjes bevatten heel veel gezonde voedingsstoffen zoals vitamine K. Maar ook vitamine A, B en C, mineralen en kalium zijn rijkelijk aanwezig in spruitjes.

Snijbiet
Snijbiet bevat heel weinig calorieën maar zit wel bomvol vitamine A en K.
Ook vitamine C en magnesium en betalaïnen. En betalaïnen blijken ontstekingsremmend te werken

Koolraap
Koolraap wordt niet door iedereen gewaardeerd. Gekscherend noemt men het ‘konijnenvoer’. Maar als in de winter de temperaturen zakken wordt dit kooltje veel zoeter en lekkerder. Van koolraap kun je overigens ook de groene bladeren die uit de grond omhoogsteken goed eten.
Waarom dan toch een keer koolraap op het menu? Met een portie koolraap zit je al gauw op de helft van de ADH aan vitamine C. Ook het belangrijke kalium voor een goede hartfunctie vind je ruimschoots in koolraap. Met kalium verlaag je bovendien een te hoge bloeddruk. Ook vitamine B, fosfor en magnesium vind je in koolraap.

Rode kool
Kleine kinderen zijn er dol op, helemaal als er een appeltje doorheen zit. Vraag oma even naar het ouderwetse recept, want zo heerlijk als zij rode kool klaarmaakt, kunnen veel jonge mensen het tegenwoordig niet meer. En als je dan smult van oma’s recept (hebben wij alvast gedaan voor je, kijk dit basisrecept voor rode kool dan krijg je met een portie al bijna alle ADH aan vitamine C binnen. Maar ook hoge gehaltes aan vitamine A, B-vitamines en vitamine K. en kalium.
Bovendien is rode kool het beste jongetje van de klas wat betreft de hoeveelheid antioxidanten.

Foto: Ingrid Sweers

Plaats een reactie

0 Reacties