Naober logo
Geef nu het jubileumnummer voor € 4,50 cadeau.
Klik hier!
Oliebollen bakken recept

Zelf oliebollen bakken voor de jaarwisseling: zo doe je dat

Koken 28 december 2023 1

Oud & Nieuw draait niet alleen om vuurwerk, feest en gezelligheid, maar ook om smaakvolle tradities. En wat is er nou traditioneler dan zelf oliebollen bakken voor de jaarwisseling? Met dit recept kun je in een handomdraai heerlijke, luchtige oliebollen maken waar iedereen van zal smullen. Beetje poedersuiker erop en aanvallen maar!

Ingrediënten voor oliebollen:

  • 500 g bloem
  • 7 g gedroogde gist
  • 300 ml lauwwarme melk
  • 2 eieren
  • 50 g suiker
  • Snufje zout
  • 250 g rozijnen (optioneel)
  • Zonnebloemolie om te frituren
  • Poedersuiker voor het bestrooien

Bereidingswijze:

  1. Voorbereiding:

    • Week de rozijnen (als je ze gebruikt) ongeveer 15 minuten in warm water en dep ze droog met keukenpapier.
    • Meng de gedroogde gist met een beetje suiker in de lauwwarme melk en laat dit mengsel 10 minuten rusten tot het begint te schuimen.
  2. Het beslag maken:

    • Doe de bloem, overgebleven suiker en een snufje zout in een grote kom. Maak een kuiltje in het midden en voeg de eieren toe. Meng langzaam de melk met gist erdoor tot een glad beslag ontstaat.
    • Voeg de rozijnen toe aan het beslag en meng ze er gelijkmatig doorheen.
  3. Rijzen:

    • Dek de kom af met een schone theedoek en laat het beslag op een warme plek ongeveer 60-90 minuten rijzen tot het volume verdubbeld is.
  4. Frituren:

    • Verhit de zonnebloemolie in een diepe pan of frituurpan tot 180°C.
    • Gebruik twee lepels om porties van het beslag in de hete olie te laten glijden. Bak de oliebollen in ongeveer 3-4 minuten goudbruin en keer ze halverwege om met een schuimspaan.
    • Laat de gebakken oliebollen uitlekken op keukenpapier.
  5. Serveren:

    • Bestrooi de oliebollen rijkelijk met poedersuiker en serveer ze warm. Eet smakelijk!

Foto bij het artikel afkomstig van Flickr, gemaakt door Marco Verch.

Jeen Grievink

Geboren en getogen Achterhoeker. Kroop uit z'n ei in de stad, groeide op in een pittoresk grensgebied. Besloot uiteindelijk te gaan schrijven. En doet dat nog steeds.

Plaats een reactie

1 Reactie

  • Elizabeth

    29 december 2023 13:21:19

    Ik mis de appels in het recept. Goudreinetten!