Naober logo
Geef nu het jubileumnummer voor € 4,50 cadeau.
Klik hier!
Boerenkool met worst recept

Recept boerenkool met worst en spekjes: stevige maaltijd voor de winter

Koken 19 september 2023 2

Boerenkool stamppot met worst en spekjes; een heerlijke klassieker voor de winter. Deze stevige - en tevens overheerlijke - maaltijd zet je in een handomdraai op tafel. Daarnaast is het een betrekkelijk goedkoop recept om te maken. Onderstaande ingrediënten zijn voldoende voor 4 volwassenen.

Langzaam worden de dagen weer korter en kouder. Het gure weer doet haar intrede en de zomer verdwijnt als sneeuw voor de zon. Toch heeft het najaar ook zeker zijn charmes, en boerenkool stamppot is daar één van. Het is een echte Hollandse klassieker die nooit teleurstelt. Mits je hem goed klaarmaakt natuurlijk. Maar met onderstaand recept kan het haast niet fout gaan. In een handomdraai zet jij een overheerlijke boerenkool stamppot met worst en spekjes op tafel. Aanvallen maar!

Ingrediënten boerenkool stamppot

  • 400 á 500 gram boerenkool
  • 1 kilogram kruimige aardappels
  • 200 á 250 gram spekblokjes of spekreepjes
  • 2 rookworsten

Recept boerenkool stamppot met worst en spekjes

  1. Schil de aardappels en snijd de grotere in tweeën.
  2. Doe de aardappels met de boerenkool in een grote pan, vul met water en breng aan de kook.
  3. Kook de aardappels en boerenkool in ongeveer 20 minuten gaar (prik met een vork om te controleren)
  4. Maak de rookworsten klaar volgens de verpakking (in een pan met water bijvoorbeeld)
  5. Bak ondertussen de spekblokjes- of reepjes bruin en krokant
  6. Giet na 20 minuten (uit stap 3) de aardappels en boerenkool af.
  7. Voeg wat peper, zout en boter toe aan de boerenkool en aardappels en stamp het geheel fijn.
  8. Schep nu de spekjes door de boerenkool stamppot en roer goed door
  9. Snijd de rookworsten in tweeën en serveer samen met de boerenkool stamppot. Eet smakelijk!

Jeen Grievink

Geboren en getogen Achterhoeker. Kroop uit z'n ei in de stad, groeide op in een pittoresk grensgebied. Besloot uiteindelijk te gaan schrijven. En doet dat nog steeds.

Plaats een reactie

2 Reacties

  • A. Lesscher

    19 november 2023 19:00:24

    om de stamppot smeuïger te maken, deed men vroeger een eetlepel havermout erdoor in plaats van boter of spekvet.

  • A de Vries

    22 september 2023 14:51:59

    Onze boerenkool stamppot smaakt nog lekkerder wanneer ik er de laatste 5 minuten een handjevol fijngesneden prei toevoeg!