Naober logo
Geef nu het jubileumnummer voor € 4,50 cadeau.
Klik hier!
Recept kerstdiner 3 gangen

Recept voor 3-gangenkerstdiner: pompoensoep, gevulde kalkoen en kerststronk

Koken 17 december 2023 1

Menig amateurkok kan zich weer onsterfelijk maken voor de rest van de familie door een betoverende kerstmaaltijd op tafel te zetten. Naober.nl helpt je een handje met dit recept voor een smakelijk 3-gangendiner, geschikt voor zo'n 6 tot 8 personen.

De kerstdagen zijn voor de meeste mensen een feestelijke tijd. Samenkomen met familie en vrienden, genieten van elkaars aanwezigheid en heerlijk borrelen. Iedereen vult deze dagen op zijn of haar manier in. Sommigen gaan naar de kerk om de geboort van Jezus Christus te herdenken, terwijl anderen zich rondom de kerstboom verzamelen om cadeautjes uit te pakken. Maar één ding doen we vrijwel allemaal: uitgebreid tafelen. Samen met vrienden, familie of geliefden aanschuiven bij een overheerlijk kerstdiner. Maar iemand moet al dit overheerlijke eten bereiden, en die taak brengt behoorlijk wat druk met zich mee. Gelukkig kun je met onderstaand recept in een handomdraai een absoluut hoogstandje op tafel zetten: een smakelijke pompoensoep vooraf, een traditioneel gevulde kalkoen als hoofdmaaltijd en een smakelijke chocola-kersen kerststronk als dessert. Eet smakelijk!

Ingrediënten voorgerecht pompoensoep:

  • 1 grote pompoen, in blokjes gesneden
  • 2 uien, grof gehakt
  • 4 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 liter groentebouillon
  • Verse salieblaadjes
  • Handvol gehakte hazelnoten
  • Olijfolie
  • Zout en peper naar smaak
  • Optioneel: een scheutje room voor garnering

Bereidingswijze pompoensoep:

  1. Verwarm de oven voor op 200°C. Verdeel de pompoenblokjes over een bakplaat, besprenkel met olijfolie en rooster ze gedurende 25-30 minuten tot ze zacht en lichtbruin zijn.
  2. Verhit wat olijfolie in een grote pan op middelhoog vuur. Voeg de ui toe en bak tot deze zacht is. Voeg vervolgens de knoflook toe en bak kort mee.
  3. Voeg de geroosterde pompoen toe aan de pan en meng goed. Giet de groentebouillon erbij en breng aan de kook. Laat sudderen gedurende 15-20 minuten.
  4. Pureer de soep met een staafmixer tot een gladde consistentie. Breng op smaak met zout en peper.
  5. Serveer de soep in kommen, garneer met verse salieblaadjes, gehakte hazelnoten en eventueel een scheutje room.

Ingrediënten hoofdgerecht gevulde kalkoen:

  • 4-5 kg kalkoen
  • 500 g varkensgehakt
  • 200 g broodkruimels
  • 2 uien, fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • Handvol verse peterselie, fijngehakt
  • 100 g gedroogde cranberry's
  • 100 g gehakte walnoten
  • 2 eieren
  • Zout en peper naar smaak
  • Boter voor het insmeren van de kalkoen

Bereidingswijze gevulde kalkoen:

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Meng in een kom het varkensgehakt, broodkruimels, ui, knoflook, peterselie, cranberry's, gehakte walnoten, eieren, zout en peper.
  3. Vul de kalkoen met het mengsel en bind de poten van de kalkoen samen met keukentouw.
  4. Leg de kalkoen in een grote braadslede, smeer deze in met boter en bedek met aluminiumfolie.
  5. Bak de kalkoen gedurende 3-4 uur, waarbij je af en toe bedruipt met het vrijgekomen sap, tot de kerntemperatuur 75°C bereikt.
  6. Verwijder de folie en bak nog eens 30 minuten tot de kalkoen goudbruin is.

Ingrediënten dessert chocolade-kersen kerststronk:

  • Kant-en-klare chocoladebiscuitrol (of zelfgemaakte)
  • Kersen op siroop
  • 250 ml slagroom
  • 100 g pure chocolade, fijngehakt
  • Poedersuiker voor decoratie

Bereidingswijze chocolade-kersen kerststronk:

  1. Klop de slagroom stijf en smeer deze gelijkmatig uit over de uitgerolde chocoladebiscuitrol.
  2. Verdeel de kersen over de roomlaag.
  3. Rol de biscuit voorzichtig op tot een strakke rol en leg hem op een serveerschaal.
  4. Smelt de fijngehakte chocolade au bain-marie en giet deze over de rol.
  5. Laat de chocolade stollen en garneer de kerststronk met poedersuiker voor een feestelijke touch.

Jeen Grievink

Geboren en getogen Achterhoeker. Kroop uit z'n ei in de stad, groeide op in een pittoresk grensgebied. Besloot uiteindelijk te gaan schrijven. En doet dat nog steeds.

Plaats een reactie

1 Reactie

  • Ina te Kolstee

    22 december 2023 13:08:25

    Menu Kerststronk,
    Ik begrijp niet hoe je uitgerolde biscuitjes weer kunt oprollen.
    Wordt niet duidelijk uitgelegd