Naober logo
Geef nu het jubileumnummer voor € 4,50 cadeau.
Klik hier!

Slapeloosheid verhoogt kans op astma

Gezondheid 23 maart 2018 0

Het is al bekend dat astmapatiënten vaak last hebben van slaapproblemen. Volgens het Longfonds zou bijna de helft van de patiënten met dit soort problemen kampen. Nu blijkt uit onderzoek van de Norwegian University of Science and Technology dat het andersom ook geldt: mensen met slaapproblemen lopen meer risico op het ontwikkelen van astma.

Er zijn ruim 17.000 mensen onderzocht die tussen de 20 en 65 jaar oud zijn. Niemand had last van astma op het moment dat het onderzoek van start ging. Gedurende tien jaar werden de participanten ondervraagd over hun slaapcyclus en symptomen van astma. Ze beantwoorden vragen over de kwaliteit van slaap en of ze makkelijk in slaap konden komen.

Uit de resultaten bleek dat deelnemers die moeilijk in slaap kunnen komen een grotere kans hebben om in de toekomst astma te krijgen. De kans nam met zo’n 65 procent toe. Bij participanten die elke nacht moeite met slapen hadden steeg dit zelfs naar 108 procent. Ook deelnemers die te vroeg wakker werden en daarna niet meer in slaap kwamen, liepen meer risico op astma. De kans steeg met 36 procent bij mensen die bijna elke ochtend te vroeg wakker werden.

Het onderzoek toont dus aan dat astma niet alleen tot slaapproblemen leidt, maar dat slaapproblemen ook de kans op astma vergroot. Een vicieuze cirkel dus. Mensen met chronische slapeloosheid liepen drie keer meer risico op astma dan mensen zonder slaapproblemen. Volgens de onderzoekers kan het zo zijn dat de veranderingen die het lichaam ondergaat bij slapeloosheid van grote invloed is op de luchtwegen.

Hoe kan je dit proberen te voorkomen?
Of je nou al astma hebt of niet, slaapproblemen moeten zo snel mogelijk worden opgelost aangezien het je dagelijkse leven flink aan kan tasten. Volg deze tips om slaapproblemen te verminderen:

1. Slaapdagboek
Hou voor een aantal weken op een rij een dag boek bij. Schrijf op hoe lang je er ongeveer deed om in slaap te komen, hoe vaak je wakker bent geworden en hoe veel uur je ongeveer geslapen hebt. Na een paar weken kan er mogelijk een patroon en oorzaken ontdekt worden.

2. Regelmaat
Probeer op dezelfde tijd naar bed te gaan en op te staan. Een vast ritme bevordert de slaap. In het weekend uitslapen is fijn, maar het maakt het weer moeilijker om zondagavond op tijd naar bed te gaan en maandag op tijd uit bed te komen.

3. Vermijdt felle beeldschermen
Je hoort het steeds vaker: vermijdt felle beeldschermen vlak voor je naar bed gaat. Het licht van het beeldscherm zorgt er namelijk voor dat je wakker blijft. Kijk geen tv vlak voor het slapen gaan en laat de telefoon links liggen. Te moeilijk? De meeste telefoons hebben tegenwoordig een ‘night shift’ functie. Deze functie maakt het scherm automatisch minder fel zodra de zon ondergaat wat weer bevorderend werkt voor de slaap.

4. Melatonine
Melatonine is de reden waarom fel licht niet goed voor je is als je wilt gaan slapen. Je lichaam maakt dit stofje namelijk aan om in slaap te komen, maar fel licht zorgt ervoor dat de productie minder wordt. Om het melatonine gehalte op te schroeven kan je een tabletje innemen vlak voordat je naar bed gaat. Melatonine in de vorm van tabletjes is zonder recept verkrijgbaar bij de drogist.

Plaats een reactie

0 Reacties