Naober logo
Geef nu het jubileumnummer voor € 4,50 cadeau.
Klik hier!
Ziekte van Lyme door een tekenbeet

Lyme preventie voor kinderen

Gezondheid 10 augustus 2021 0

Een lekker dagje buiten in de natuur... maar pas dan op voor een tekenbeet!
De ziekte van Lyme is momenteel de meest voorkomende overdraagbare infectieziekte op het noordelijk halfrond.

Voorkomen is beter dan genezen!

Kinderen komen op veel manieren met de natuur in aanraking. Bosbessen plukken, zwemmen, zonnebaden, verstoppertje in de struiken en knuffelen met je favoriete huisdieren (hond, kat, konijn of hamster) zijn nu eenmaal onderdeel van de jeugd. Kinderen kunnen hierbij gemakkelijk een tekenbeet oplopen, zonder daar weet van te hebben.

Ook grotere 'huisdieren' zoals paarden en pony's zijn zeer gevoelig voor tekenbeten. Paardenmeisjes wees hierop attent!
De teek klimt op het dier via de benen omhoog, op zoek naar warme plekjes, Bijvoorbeeld rond de staart, lippen en ogen. Controleer hierop regelmatig en secuur, tijdens het borstelen en verwijder loslopende teken met een stukje plakband. De vastzittende teken verwijder je veilig met bv een tekenkaart.

Fantastisch nieuws
Het Franse bedrijf Valneva ontwikkelt momenteel een vaccin tegen Lyme dat 'veilig en effectief' zou zijn. Het zorgt ervoor dat Lyme veroorzakende bacteriën in de teek niet tot de menselijke bloedbaan doordringen. Dr.Thomas Lingelbach stelt dat vooral kinderen het vaccin dringend nodig hebben. Ze lopen veel meer risico dan volwassenen. Bovendien wijst onderzoek uit dat kinderen vaak niet door hebben dat ze door een teek zijn gebeten. En dat belemmert een snelle behandeling. Dus check je kinderen regelmatig op teken, vooral na een uitstapje in de natuur.

Levensgewoonten van de teek
De teken zitten graag aan het eind van lange(gras)stengels. Zodra de stengel bewogen wordt door kleine of grote zoogdieren laat de teek zich vallen op het slachtoffer. Muizen, vossen, eekhoorns, wilde zwijnen, reeën of herten zijn de gewilde gastheren van de teek. Maar mensenbloed vinden ze ook prima. Ze bijten zich vast in de huid en zuigen bloed tot ze verzadigd zijn en laten dan vanzelf los. Het zijn alleen de vrouwtjes die het bloed nodig hebben om hun broedsel te laten groeien tot larven en nimfen (kleine teekjes).

Directe omgeving
Tuinen zijn ook gewilde woonplaatsen voor de teek. Tijdens het spelen in een zandbak kan de teek ook actief zijn. Maar liefst 30 procent van de tekenbeten worden opgelopen rond huis!
Voorzorg: Als je de natuur in gaat, draag dan een shirt met lange mouwen, doe je sokken over de broekspijpen en zet eventueel een petje op.

Feiten

  • Huisdieren brengen teken mee naar binnen. Ook hier is controle niet overbodig. Lyme is overdraagbaar van dier op mens.
  • Kinderen zijn vaak in te nauw contact met hun huisdier. Als je veel met je hond wandelt, is het verstandig om je hond elke dag even op teken te controleren, door tussen de vacht te zoeken.
  • Vakantie buitenland. Ook bijvoorbeeld in Spanje heeft men last van grote tekenplagen! De teek kent geen grenzen. Dus neem ook op vakantie de tekenpas mee!
  • Besmetting: honderden kinderen houden ernstige klachten over na besmetting door de Lyme teek.
  • Lopen voor Lyme. Boswachter Eddie gaat 3.000 km lopen voor kinderen met Lyme! Hij is zelf ernstig ziek geweest.
    Bron: MEDICAL Fact

Snel en veilig Teken verwijderen
Na de beet is er de eerste 24 uur weinig kans op besmetting. Maar snelheid is wel geboden!
Houd het veilig, de teek mag beslist niet worden fijngeknepen! Als dit wel gebeurt, spuugt hij het (al dan niet besmette) bloed terug in de bloedbaan Gebruik daarom de veilige tekenkaart om de teken te verwijderen. (Geen scherpe en puntige pincetten of tangetjes gebruiken). Raadpleeg eventueel de eerste hulppost .
Bij een rode kring rond de beet, raadpleeg uw arts!

Plaats een reactie

0 Reacties