Naober logo
Geef nu het jubileumnummer voor € 4,50 cadeau.
Klik hier!

Gezond afvallen als je al iets ouder bent

Naober geeft je de beste tips om je doel te bereiken

Gezondheid 2 januari 2024 0

Het nieuwe jaar is weer begonnen en traditioneel begint iedereen weer vol goede moed met voornemens. Afvallen is elk jaar weer één van de veelvoorkomende goede voornemens. Maar dit is niet altijd even makkelijk. Helemaal als je al je hele leven worstelt met je gewicht. Maar als je ouder wordt, is afvallen ook steeds lastiger.
Ben je vastbesloten om die extra pondjes kwijt te raken voor de zomer, lees dan vooral onze tips!

Want een gezond gewicht is niet alleen beter voor je gezondheid, het geeft ook een oppepper aan je zelfvertrouwen en veel kleding staat leuker met goed passende kleding.

Iedereen kent wel het bekende (of beruchte) jo-jo effect. Meestal het gevolg van crashdiëten. Waarbij je heel snel resultaat boekt, maar het nieuwe eetpatroon niet kunt volhouden en vervolgens weer terugvalt in je oude ritme. Met als gevolg dat de kilo's er weer aanvliegen, vaak meer dan voorheen.

1. Stel realistische doelen:
Het is belangrijk om realistische doelen te stellen bij het afslanken. Verwacht niet dat je binnen een paar weken je streefgewicht bereikt, helemaal niet als je kampt met flink overgewicht. Maar geef jezelf de tijd om geleidelijk af te vallen. Dit zorgt voor een duurzaam resultaat en voorkomt teleurstellingen.

2. Verander je eetpatroon:
Het is essentieel om jouw eetpatroon aan te passen als je wilt afslanken. Vermijd ongezonde voeding, zoals fastfood en suikerrijke snacks, en kies voor gezonde en voedzame maaltijden. Eet voldoende groenten, fruit, volkoren producten en magere eiwitten. Het is ook belangrijk om regelmatig te eten en kleine porties te nemen, om zo jouw stofwisseling op gang te houden. In een afslankproces heeft je eetpatroon zelfs een 70/30 aandeel boven meer bewegen.

3. Beweeg regelmatig:
Naast een gezond eetpatroon is voldoende lichaamsbeweging ook belangrijk bij het afslanken. Probeer dagelijks minstens 30 minuten matig intensieve activiteiten te doen, zoals wandelen, fietsen of zwemmen. Daarnaast kun je ook krachttraining doen om jouw spiermassa te vergroten, wat helpt bij het verbranden van calorieën. Zelfs in ruststand!

4. Drink voldoende water:
Water is essentieel voor een gezond lichaam en kan ook helpen bij het afslanken. Drink minstens 8 glazen water per dag om gehydrateerd te blijven en jouw stofwisseling te ondersteunen. Daarnaast kan water ook helpen om een vol gevoel te geven, waardoor je minder snel geneigd bent om te veel te eten.

5. Wees consistent:
Het is belangrijk om consistent te blijven bij jouw afslankpoging. Houd je aan jouw gezonde eetpatroon en blijf regelmatig bewegen, ook als je even geen resultaat ziet. Het kost tijd en doorzettingsvermogen om kilo's kwijt te raken, maar met een consistente aanpak zul je uiteindelijk resultaat zien.

6. Geef niet direct de moed op als je een uitglijder hebt:
Veel mensen denken dat hun hele goede voornemen om af te slanken verpest is als ze toch dat ene gebakje nemen als er op het werk wordt getrakteerd. Of toch vallen voor dat kleine handje chips. Natuurlijk is dat jammer, maar niet het einde van de wereld! Gewoon doorgaan waar je bent gebleven en je nieuwe, gezonde leefstijl opnieuw oppakken. Sterker nog, als je je af en toe wat gunt, is je nieuwe leefstijl veel beter vol te houden.

7. Ik begin maandag:
Horen we dit niet al te vaak? Ik begin maandag wel. Maar als je het maandagmorgen al vergeet, moet je met deze mindset weer een week wachten voor een nieuw begin… op maandag. Begin gewoon nu! Met een gezond eetpatroon kun je zelfs midden op de dag starten. Misschien lees je dit artikel en gaat er een knop om. Waarom dan niet gelijk de koe bij de horens vatten?

8. Zoek steun:
Afslanken kan soms moeilijk zijn, vooral als je het alleen probeert. Zoek daarom steun bij familie, vrienden of een professionele diëtist of coach. Zij kunnen je motiveren, tips geven en je helpen om gemotiveerd te blijven.

9. Cardio of kracht?
Alle beetjes helpen bij beweging. Als je ervoor zorgt dat je elke dag minimaal 30 minuten beweegt naast je gewone beweging als het huishouden doen, dan ben je al heel goed op weg. Maar wil je dat het afvallen toch sneller gaat? Doe dan krachttraining! Je hoeft niet ineens met zware gewichten aan de slag zoals een bodybuilder dit doet. Maar ook pilates of trainen met lichte gewichten zorgen ervoor dat je sneller spieren opbouwt. En goed opgebouwde spieren zorgen ook in rust voor calorie-verbranding. Dus lui op de bank naar de Tv-kijken zorgt er dan nog steeds voor dat je calorieën blijft verbranden.
Ga naar de lokale sportschool voor advies! Zij kunnen je helpen met een programma dat voor jou het beste werkt. En als je dan ook nog groepslessen volgt, wordt sporten nog gezellig ook! En wie weet ontstaan er wel nieuwe vriendschappen.

10. Beloon jezelf: Beloon jezelf ook steeds als er weer een streefdoel is bereikt, dit motiveert en ondersteunt het afslankproces. Met iets leuks in het vooruitzicht waar jij blij van wordt, is het makkelijker om op de goede weg te blijven.

11. Houd je vorderingen bij: Met een dagboek, een app op je telefoon of met een slimme weegschaal hou je je vorderingen bij. Sta niet elke dag op de weegschaal, want met name vrouwen kunnen onder invloed van hormonen dagelijks wel 2 kilo verschillen! Weeg en meet jezelf elke week op dezelfde dag en hetzelfde tijdstip en hou je vorderingen bij. Zo zie je dat je wel degelijk bent afgevallen.

12. Langzaam: soms gaat het even wat langzamer en zul je in een week of misschien zelfs 2 weken niks zijn afgevallen, ondanks je doorzettingsvermogen. Dit kan allerlei oorzaken hebben. Je lichaam is bijvoorbeeld bezig met spieropbouw en spieren wegen nu eenmaal meer dan vet. Maar soms bereik je ook even een soort status quo waarin je lichaam zich aanpast aan je nieuwe gewicht. Je gewicht stabiliseert zich even in deze periode om daarna weer opnieuw af te vallen. Hou vol!

13. Inzicht: Natuurlijk kun je gebruik maken van een eetpatroon uit een boek of vanuit de diëtist. Maar door goed de etiketten te lezen, zo veel mogelijk vers te koken en alles wat je eet bij te houden in een app op je telefoon, krijg je al snel inzicht in wat gezond is en niet. Kijk hierbij ook naar de juiste balans in (onverzadigde) vetten, eiwit en koolhydraten! Een diëtist kan je hier goed bij helpen.


14. Onthoud dat afslanken een proces is dat tijd en geduld vergt.
Geef niet op en blijf geloven in jezelf. Met de juiste aanpak en mindset kun je jouw gewichtsdoelen bereiken en een gezonder leven leiden.

Foto: Unsplash

Plaats een reactie

0 Reacties