Naober logo
Geef nu het jubileumnummer voor € 4,50 cadeau.
Klik hier!

Dit is de minst hygiënische plek in je huis en het is niet je wc

Gezondheid 7 september 2023 3

Het toilet of de wc worden vaak direct benoemd als je mensen vraagt wat ze denken dat het minst hygiënische plekje in hun huis is. Maar niets is minder waar. Ja, er leven bacteriën, maar bij lange na niet zoveel als..... in je keuken! Je leest het goed; de plek waar jij je eten bereidt, is de meest vieze plek in je huis.

De wc wordt vaak ten onrechte gezien als de meest smerige plek in huis. De toiletbril moet wel vol bacteriën zitten, toch? Nou, dat valt doorgaans - beetje afhankelijk van het toilet natuurlijk - wel mee. Een gemiddelde toiletbril bevat 172 cfu, wat staat voor colony-forming units, per vierkante inch zo zocht CBTNuggets uit. Een vierkante inch is ongeveer 6,5 vierkante centimeter. Dat betekent dat een wc-bril 172 bacteriekiemen per vierkante inch bevat. Veel? Welnee, een gemiddeld toetsenbord bevat namelijk 3,5 miljoen cfu. Maar als een toilet in verhouding dus niet zo smerig is als veel mensen denken, welke plek in je huis is dat dan wel? Nou, het is je keuken.

Keuken meest vieze, onhygiënische plek in huis

"Juist ja, de keuken waar we al ons eten bereiden en dan vooral de gootsteen met al die doekjes en de sponsjes", zo begint schoonmaakexpert Marja Middeldorp tegenover het AD. "Bacteriën hebben het daarin altijd hartstikke naar hun zin. En nu je toch dit artikel zit te lezen op je mobiel, hoe vies is die eigenlijk? In veel gevallen zitten daar 2000 tot 4000 bacteriën per vierkante centimeter op. Dat is veel meer dan je op de wc-bril zal vinden. Je kan dus nog beter je wc-bril liefkozen dan je mobiel."

Volop poep in je keuken

Ja, je leest het goed: er zit volop poep in je keuken. Dat is op het eerste oog misschien niet te zien, maar in de keuken komen de meeste poepbacteriën voor. 'Hoe komt die stront dan in de keuken terecht?', zo vraag je je nu waarschijnlijk af. Nou, dat komt onder meer door het niet of slecht handen wassen na een toiletbezoek. "En als we onze handen wel wassen, dan doen we het verkeerd, want handen wassen kunnen we niet", zo vertelt oud-hoogleraar levensmiddelenhygiëne en veterinaire volksgezondheid Frans van Knapen bij Quest. "Vuil komt aan de handdoek. Dus zelfs al weet de volgende persoon wel hoe het moet, dan krijgt hij de bacteriën tijdens het afdrogen toch aan zijn handen. Maar dat is niet de belangrijkste bron."

Honden, katten, vleeswaren enzovoort

Poepbacteriën komen op tal van manieren in onze keuken terecht. Je kat gaat naar de kattenbak en springt vervolgens op het aanrecht om te kijken of er nog wat te snaaien valt. Je hond komt net van buiten en zet zijn voorpoten op het aanrecht. Een paar vliegen weet van buiten hun weg naar binnen te vinden en nestelen zich in je keuken. Maar ook vis en vleeswaren bevatten poepbacteriën. Er zitten vaak sporen van darminhoud op de lapjes vlees.

Nog veel meer boosdoeners

Maar er zijn nog veel meer bacteriën in je keuken te vinden. En ze komen op dusdanig veel manieren richting je aanrecht, dat er eigenlijk weinig aan te doen is. Het begint al bij je boodschappentas. Deze gebruik je waarschijnlijk vaker, maar hoe vaak maak je deze tas schoon? Volgens Quest is deze tas alleen al waarschijnlijk viezer dan de onderbroek die je nu draagt. Maar ook snijplanken zijn een bron van bacteriën, evenals de gootsteen, die vanwege zijn vochtige omgeving een walhalla is voor micro-organismen. En wat te denken van een vaatdoek? Die moet je eigenlijk iedere dag vervangen. Sponzen zijn nog erger. Bacteriën nestelen zich diep in de spons, hechten zich vast en vieren een feestje. Het zijn de dichtstbevolkte gebieden in huis.

Wat kun je doen om de risico's te beperken?

Het lijkt haast alsof je niets kunt doen om de bacteriën buiten de deur - of in dit geval de keuken - te houden, en dat klopt deels. Er is echter wel een belangrijke tip, zo zegt Peter Molenaar, deskundige infectiepreventie aan het RIVM. "Was op de juiste momenten je handen", zo zegt hij. Dus bijvoorbeeld na een toiletbezoek of na het gebruik van een vaatdoek of het snijden van iets op de snijplank. Maar ook "nadat je boodschappen hebt gedaan", zo vult Van Knapen aan. En uiteraard was je ook je handen voordat je begint met koken. Goed en vaak je handen wassen en een beetje gezond verstand gebruiken scheelt al een hoop.

Plaats een reactie

3 Reacties

  • Bernard Horstman

    16 september 2023 19:34:40

    IK was bijna nooit mijn handen en werkte altijd op een boerderij bijna nooit ziek daar krijg je weerstand van.

  • Charlotte Wolff

    15 september 2023 12:45:00

    L.S.
    Ik vind dit een interessant artikel!
    Hopelijk opent dat voor vele lezers de ogen.
    De buitenkant van de verpakkingen in
    de supermarkt baart mij ook zorgen….het gaat door vele handen.
    Hoe schoon zijn de handen van de Vakkenvullers,…. ongetwijfeld bevinden zich hierop E.coli bacteriën.
    Hygiëne is dus erg belangrijk,ik twijfel erg of dit in acht genomen wordt,ik bemerk regelmatig onprettige geuren die rondom deze jongelingen hangt.Helaas word ik regelmatig niet serieus genomen, omdat ik mijn aangeschafte met een hygiëne doek afneem,veel van deze artikelen plaats men in de ijskast of voorraadkast!
    Het is en dat besef ik een hele klus om dit
    ritueel uit te voeren,maar het geeft mij een prettiger gevoel.
    Mijn vraag: is deze methode nu echt zó overdreven zoals men beweert?
    Mvg. Charlotte

  • Tinneke Crauwels

    12 september 2023 23:03:00

    Heel interessant