Naober logo
Geef nu het jubileumnummer voor € 4,50 cadeau.
Klik hier!

Cellulose uit houtpulp in voedingsmiddelen

Gezondheid 6 december 2023 0

Vezels zijn een belangrijk onderdeel van een gezond voedingspatroon. Ze bevorderen de stoelgang, verlagen het risico op hartziekten en diabetes type 2, en kunnen helpen bij het afvallen.

In veel voedingsmiddelen worden echter niet-natuurlijke vezels toegevoegd, zoals cellulose. Cellulose is een polysaccharide dat in alle planten voorkomt. Het is een belangrijk onderdeel van de celwanden van planten en geeft ze stevigheid.

In de voedingsindustrie wordt cellulose gebruikt als verdikkings- en vulmiddel. Het wordt toegevoegd aan een breed scala aan producten, waaronder gebak, chocomelk, vleesvervangers, pudding, slagroom, brood, soepen, margarine, ijs, sauzen en zoetstoftabletjes.

Cellulose uit houtpulp

Cellulose uit houtpulp is een van de meest gebruikte niet-natuurlijke vezels in de voedingsindustrie. Het wordt gemaakt door hout te vermalen tot een pulp, die vervolgens wordt gekookt, gebleekt en gedroogd.

Cellulose uit houtpulp is niet-verteerbaar door de menselijke spijsvertering. Het wordt daarom als een niet-nutritieve vezel beschouwd.

Gezondheidseffecten van cellulose uit houtpulp

Cellulose uit houtpulp heeft op zich geen nadelige gezondheidseffecten. Het kan echter wel een laxerend effect hebben, vooral in grote hoeveelheden.

Een ander probleem is dat cellulose uit houtpulp niet dezelfde voedingswaarde heeft als vezels uit natuurlijke bronnen. In natuurlijke vezels zitten ook andere voedingsstoffen, zoals vitaminen, mineralen en antioxidanten.

Conclusie

Cellulose uit houtpulp is een niet-natuurlijke vezel die in veel voedingsmiddelen wordt toegevoegd. Het heeft op zich geen nadelige gezondheidseffecten, maar het heeft ook niet dezelfde voedingswaarde als vezels uit natuurlijke bronnen.

Daarom is het belangrijk om voedingsmiddelen te eten die rijk zijn aan vezels, en niet de vezels alleen. Natuurlijke bronnen van vezels zijn onder andere:

  • Fruit
  • Groenten
  • Volle granen
  • Peulvruchten
  • Noten en zaden

Als je een product met toegevoegde cellulose eet, is het dus belangrijk om letten op de overige voedingswaarden. Het is beter om te kiezen voor producten die ook rijk zijn aan andere voedingsstoffen.

Foto: Unsplash Mick Haupt

Plaats een reactie

0 Reacties