Naober logo
Geef nu het jubileumnummer voor € 4,50 cadeau.
Klik hier!

Bekkenbodemspieren

Gezondheid 12 juni 2023 0

Hoe maak je je bekkenbodemspieren sterker?

Mensen die last hebben van incontinentie weten dat dit een vervelende aandoening kan zijn. Als je worstelt met incontinentie, ben je niet de enige. Maar ruim 1 miljoen Nederlanders hebben namelijk dagelijks te maken met dezelfde aandoening. Het is dus belangrijk om het te bespreken als je hier last van hebt, zodat je een oplossing kan vinden die voor jou werkt. Vaak helpt het bijvoorbeeld om je bekkenbodemspieren sterker te maken. In dit artikel geven we enkele voorbeelden van handige manieren om je bekkenbodemspieren te trainen.

Kegeloefeningen

Kegeloefeningen zijn misschien wel de meest bekende en eenvoudige manier om de bekkenbodemspieren te trainen. Met deze oefeningen ontdek en train je de spieren die de urine- en ontlastingstroom beheersen.

Het kan even duren voordat je verandering ziet voor deze oefeningen. Het blijft dus handig om in de tussentijd gebruik te maken van incontinentie materiaal, zodat je niet bang hoeft te zijn voor ongelukken als je de deur uitgaat.

Biofeedback

Ook biofeedback kan een nuttige manier zijn om de bekkenbodemspieren te trainen. Het maakt gebruik van elektronische sensoren om feedback te geven over de spieractiviteit in het bekkengebied. Met behulp van deze informatie kun je lerenhoe je je bekkenbodemspieren op de juiste manier kan aanspannen en ontspannen.

Elektrostimulatie

Elektrostimulatie maakt gebruik van milde stroomschokken om de bekkenbodemspieren te stimuleren en te versterken. Dit kan worden gedaan met behulp van speciale apparaten die thuis kunnen worden gebruikt of onder begeleiding van een fysiotherapeut. Deze methode is een effectieve manier om - in combinatie met andere trainingen - jouw bekkenbodemspieren zo snel mogelijk te versterken.

Blaas- en darmmanagement

Het versterken van de bekkenbodemspieren gaat hand in hand met het ontwikkelen van een gezond blaas- en darmmanagement, aangezien een overvolle blaas een veelvoorkomende oorzaak is van urine-incontinentie. Hierbij let je onder andere op het volgen van een regelmatig plas- en stoelgangschema, het vermijden van irriterende voedingsmiddelen en dranken, en het drinken van voldoende water om uitdroging te voorkomen en gezond te blijven.

Ondersteuning van een fysiotherapeut

Met de ondersteuning van een fysiotherapeut kunnen jullie samen kijken welke van de bovenstaande methodes het best werken voor jou. Ook kan een fysiotherapeut helpen bij het identificeren van de juiste spieren, het aanleren van de juiste technieken voor bekkenbodemspiertraining en het opstellen van een persoonlijk trainingsprogramma dat past bij de individuele behoeften en mogelijkheden.

Mentaal en fysiek sterker

Het trainen van de bekkenbodemspieren vereist tijd en doorzettingsvermogen, maar kan ervoor zorgen dat je incontinentieklachten aanzienlijk verminderen. Blijf geduldig, want met de juiste inzet en begeleiding kan je zometeen weer zelfverzekerd de deur uit, zonder zorgen over ongelukjes.

Plaats een reactie

0 Reacties