Naober logo
Geef nu het jubileumnummer voor € 4,50 cadeau.
Klik hier!

Bakpapier hergebruiken? Beter niet!

Gezondheid 15 november 2023 0

Bakpapier is een veelgebruikt hulpmiddel in de keuken. Het wordt gebruikt om voedsel te bakken, grillen of ontdooien. Bakpapier is water- en vetafstotend, waardoor het voedsel niet aanbakt en de bakplaat schoon blijft.

PFAS en siliconen in bakpapier

Bakpapier wordt vaak voorzien van een coating van siliconen of PFAS. Deze stoffen zorgen voor de water- en vetafstotende eigenschappen van het papier.

PFAS zijn perfluoralkyl- en polyfluoralkylverbindingen en kunnen in het lichaam terechtkomen via voedsel, water en lucht. Onderzoek heeft aangetoond dat PFAS schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Ze kunnen onder meer leiden tot een verhoogd risico op kanker, hart- en vaatziekten en obesitas.

Siliconen zijn ook niet ongevaarlijk. Ze kunnen in het lichaam terechtkomen via voedsel, water en lucht. Siliconen kunnen irritaties aan de huid, ogen en luchtwegen veroorzaken.

Hergebruik van bakpapier

Het hergebruiken van bakpapier kan het risico op het vrijkomen van PFAS en siliconen vergroten. Dit komt omdat het papier bij hergebruik slijt en de coating beschadigd raakt.

Daarnaast kan bakpapier bij hoge temperaturen in brand vliegen. De temperatuurslimiet van bakpapier staat meestal op de verpakking vermeld. Gebruik bakpapier nooit bij een hogere temperatuur dan deze limiet.

Bakpapier zonder PFAS of siliconen

Als u het risico op het vrijkomen van PFAS en siliconen wilt vermijden, kunt u kiezen voor bakpapier zonder deze stoffen. Dit papier is vaak gemaakt van papier of karton dat is ingevet met plantaardige olie.

Bakpapier zonder PFAS of siliconen is wel minder praktisch in gebruik. Het papier moet namelijk voor gebruik worden ingevet.

Conclusie

Bakpapier is een handig hulpmiddel, maar hergebruik ervan wordt afgeraden. Het hergebruiken van bakpapier kan het risico op het vrijkomen van schadelijke stoffen vergroten. Als u het risico op het vrijkomen van deze stoffen wilt vermijden, kunt u kiezen voor bakpapier zonder PFAS of siliconen.

Foto: pxhere.com

Plaats een reactie

0 Reacties