Naober logo
Geef nu het jubileumnummer voor € 4,50 cadeau.
Klik hier!
Unsplash

Zijn zonnepanelen de investering nog waard

Zonnepaneelbezitters lopen tegen steeds meer extra kosten aan

Geld & Recht 30 januari 2024 0

De vraag naar zonnepanelen is gekelderd. ING wijst hierop in een nieuw rapport. Experts van de bank denken dat dit verband houdt met de daling van de elektriciteitsprijzen. Onzekerheid over de toekomst van de salderingsregeling voor het terugleveren van stroom aan het elektriciteitsnet lijkt ook te hebben geleid tot vertragingen of annuleringen van paneelaankopen.

De belangstelling voor zonnepanelen lijkt af te nemen
De belangstelling voor zonnepanelen nam aanvankelijk toe in 2022, een jaar waarin de energieprijzen plotseling omhoog schoten. Maar anderhalf jaar later is het aantal aanvragen voor zonnepanelen volgens ING weer terug op het niveau van vóór de energiecrisis. De daling van de rente gaat duidelijk gepaard met een daling van de elektriciteitsprijzen. Hoe lager de prijs van elektriciteit, hoe minder investeringen in zelf opgewekte energie nodig lijken te zijn.

Extra kosten voor zonne-energie
Consumenten blijken bijzonder gevoelig te zijn voor de impact op hun portemonnee bij de aanschaf van zonnepanelen. Er zijn verschillende factoren die een financieel nadeel voor eigenaren van zonnepanelen opleveren, in plaats van een economisch voordeel. De kosten voor de elektriciteitsvoorziening worden bijvoorbeeld steeds hoger. In augustus 2023 werd Vanderbron de eerste energieleverancier die een premie rekende voor zelf opgewekte stroom. Meerdere kleinere energieleveranciers volgden dit voorbeeld.

Afbouw salderingsregeling na 2025 op komst
Door de afbouw van de salderingsregeling moeten huishoudens meer gaan betalen voor de energie die ze afnemen van het net, terwijl de vergoeding voor teruggeleverde elektriciteit lager wordt. Maar als de Eerste Kamer akkoord gaat met het voorstel van de Tweede kamer om de salderingsregeling af te bouwen, is dit na 2025 slechts gedeeltelijk mogelijk en na 2031 helemaal niet meer. Dit betekent dat huishoudens met zonnepanelen vanaf 2025 minder kunnen besparen op hun energierekening, omdat ze minder kunnen salderen. Salderen houdt in dat de opgewekte elektriciteit die niet direct wordt gebruikt, wordt teruggeleverd aan het elektriciteitsnet en wordt verrekend met het verbruik op een later moment.

Nauwelijks langjarige contracten voor bezitters van zonnepanelen

Een andere ontwikkeling is dat zonnepaneelbezitters lang niet altijd cashback of een welkomst- of loyaliteitsbonus krijgen, bij het afsluiten van een nieuw contract. Bovendien zijn er meerdere leveranciers die geen langdurige contracten meer aanbieden aan zonnepaneelbezitters. Onder meer de grote spelers Essent en Eneco gaan niet verder dan 1 jaar. “Om de kosten voor al onze klanten zo laag mogelijk te houden, kunnen nieuwe klanten met zonnepanelen op dit moment geen 3-jarig contract afsluiten. Vooralsnog blijft deze tijdelijke maatregel in stand”, bevestigt een woordvoerder van Essent tegenover Solar Magazine.

Deze ontwikkelingen hebben gevolgen voor mensen die zonnepanelen hebben geïnstalleerd en hun zelf opgewekte elektriciteit willen terugleveren aan het net. De vergoeding die zij ontvangen voor de teruggeleverde energie zal waarschijnlijk steeds lager worden en in sommige gevallen kunnen er zelfs extra kosten worden berekend. Dit kan de financiële voordelen van het hebben van zonnepanelen verminderen en mogelijk ontmoedigend werken voor potentiële huishoudens die willen investeren in eigen zonnepanelen.

Energievergelijk.nl adviseert mensen daarom om goed te kijken naar de voorwaarden en tarieven van hun energieleverancier met betrekking tot de terugleververgoeding. Het is mogelijk dat verschillende energieleveranciers verschillende tarieven hanteren, dus het loont om de opties te vergelijken. Daarnaast is het belangrijk om rekening te houden met de mogelijke afbouw van de salderingsregeling en de gevolgen daarvan voor de terugleververgoeding.

File op het elektriciteitsnet

Om toch te kunnen profiteren van je zonnepanelen zou je op de piekomenten, zonnige dagen tussen 12.00 en 15.00 uur, zelf meer stroom kunnen gaan verbruiken door juist dan bijvoorbeeld de wasmachine en wasdroger te gebruiken of de hybride auto op te laden.

Kortom, het is belangrijk om de ontwikkelingen op dit gebied in de gaten te houden en eventueel advies in te winnen bij een specialist op het gebied van zonne-energie om de beste beslissing te kunnen nemen.

Foto: Unsplash

Plaats een reactie

0 Reacties