Naober logo
Geef nu het jubileumnummer voor € 4,50 cadeau.
Klik hier!
Nyne helemaal trots met het eindresultaat. Een echt insectenhotel!

Maak je eigen insectenhotel 

Een leuk klusje (met kinderen)

Creatief 22 april 2020 0

Help de natuur en vooral alle insecten een handje door een insectenhotel in je tuin te plaatsen! Een insectenhotel maken is echt een eenvoudig klusje en is ook leuk om met kinderen te doen. Zo zorg je er al snel voor dat de insecten een onderdak krijgen en zich op een natuurlijke manier kunnen voortplanten.

Insectenhotel goed voor de tuin
Maar wist je dat je zelf ook iets hebt aan een insectenhotel? Insecten helpen je ongedierte uit je tuin te bestrijden. Ook bestuiven ze je gewassen, waardoor je oogst zal toenemen. En kinderen kunnen uren kijken naar het gedrag van insecten, dus het is ook nog eens leerzaam.


WAT HEB JE NODIG?
Basis:
Je kunt eigenlijk van alles gebruiken. Gebruik een houten bekisting zoals een wijnkistje, maar zelfs een halve petfles is mogelijk of opgestapelde bakstenen. Alles kan! Maak je insectenhotel op jouw manier. Zo groot als je wil en heel strak en modern, of juist een gezellig kleurrijk geheel. Voor de insecten maakt het niet veel uit. Maar het is natuurlijk wel leuk als jouw hotel bij de tuin past.
Vulling:
Ook dat kan van alles zijn, we hebben zelfs plastic rietjes gezien. Maar het mooist is natuurlijk het insectenhotel van natuurlijke materialen. Dus dingen uit het bos of uit de tuin als denneappels, (haard)hout, boomschors, takjes, hooi, holle bloemstengels. Maar ook stukjes golfkarton, houtwol en oude bakstenen (met gleufjes of gaatjes) zijn geschikt.

Wil je zelf ook een insectenhotel maken, kijk dan eens hier voor alle tips voor de beste plek, welk materiaal voor welk insect en nog veel meer!


Aan de slag!
Onze collega deed dit met haar dochter (9) Nyne. Lekker samen bezig en dochterlief leerde timmeren, werken met het lijmpistool en ze mocht zelfs gaten boren! Wat een geweldige ervaring. Want werken met écht gereedschap is natuurlijk best heel stoer.

Stap 1
Eerst werd een houten bekisting in elkaar getimmerd.

Stap 2
Toen op naar het bos! In het bos ligt ontzettend veel materiaal wat je goed kunt gebruiken. Denneappels, uitgebloeide berenklauw of riet of andere bloemen met holle stengels. Je kunt van alles gebruiken. Thuis was nog een stukje gaas voorhanden en wat hooi van het konijn.

Stap 3
Elk vakje kreeg een bestemming. Denneappels in de één, sommige even vastzetten met het lijmpistool. Hooi in de ander met wat gaas ervoor. Met kleine krammetjes werd het gaas vastgetimmerd. Ook werd een stukje haardhout gebruikt, opgevuld met boomschors. In het stukje boomstam mocht Nyne zelf gaatjes boren. De holle bloemenstengels werden op maat geknipt met de snoeischaar (sommige steeltjes hield Nyne bewust wat langer dan de ander. Maar in de professionele insectenhotels hebben de steeltjes een gelijke hoogte). Als laatste bedacht ze dat de vlinders nog een plekje moesten krijgen. Een stukje resthout en wederom met de boor werden gleufjes geboord. Dit is natuurlijk geen goede plek voor vlinders (want daarvoor moet je een holle ruimte afdekken, vullen met takjes voor de vlinders om op te zitten en afdekken met een stukje hout waar smalle gleuven in zitten). Maar een creatief idee van zo'n enthousiaste dame laten we maar even voor wat het is.

Stap 4
Het insectenhotel is klaar! Wauw wat een leuk resultaat. Nu nog een zonnig plekje in de tuin en laat die insecten dan maar komen!

Op de foto staat Nyne trots met het eindresultaat.

Meer inspiratie nodig? Kijk dan op onze Pinterest pagina. Hier hebben we heel veel ideetjes verzameld.

Wil je alles weten over insecten en het maken van een goed insectenhotel? Welk materiaal voor welk insect en de beste plek in de tuin?
Klik dan hier.

Heb je zelf ook een mooi insectenhotel gemaakt? Laat maar zien, hieronder kun je je eigen foto uploaden om met ons te delen.

Foto's uploaden

Vul hier onder jouw schermnaam en e-mailadres in. Selecteer minimaal 1 foto van je schijf en geef voor iedere foto een passende beschrijving op.

De foto’s komen online zodra de redactie deze vrijgeeft. Dit gebeurt op maandag t/m vrijdag tijdens kantoortijden.


Plaats een reactie

0 Reacties