Naober logo
Geef nu het jubileumnummer voor € 4,50 cadeau.
Klik hier!

Bij leven en welzijn

Boekentips 30 maart 2023 0

Vandaag 30 maart verschijnt het boek Bij leven en welzijn van schrijver Frank Vermeer. Bij leven en welzijn vertelt in een mengsel van non-fictie en fictie de geschiedenis van de families Levy, Boasson en Vos, die door Joodse afstamming en huwelijksbanden zijn verbonden.

Frank Vermeer neemt in zijn boek de lezer mee naar de wereld van zijn voorouders. Zo voert hij in het Alsterpavillon en op de Joodse begraafplaats Ohlsdorf in Hamburg gesprekken met zijn overgrootvader Abraham Salomon Levy. In zijn eigen tuin in Winsum spreekt hij met zijn overgrootmoeder Rosalie Vos-Boasson. Oudoom Louis Levy overwint zijn schroom en verhaalt over zijn ontwikkeling als homoseksuele man.

Zij vertellen over hun levens in de negentiende eeuw en de eerste decennia van de twintigste eeuw in de Joodse gemeenschappen in Hamburg, Middelburg en Assen. Levens, gekenmerkt door welzijn, hoop, assimilatie en emancipatie. Nu en dan steekt fel antisemitisme de kop op.

Als Hitler aan de macht komt zijn de jaren van ‘leven en welzijn’ ten einde. Grootvader Isidor Vos, grossier in Assen en jarenlang voor de Vrijzinnig Democratische Bond lid van de gemeenteraad van Assen, later wethouder en locoburgemeester, vertelt over de dreigende jaren dertig en de smartelijke oorlogsjaren die eindigen in Sobibor.

Jan Vermeer en Rosalie Vos, de ouders van de auteur, vormen een privilegierte Mischehe: een ‘bevoorrecht gemengd huwelijk’ waarvan de Joodse partner niet gedeporteerd zou worden. De kans op lijfsbehoud is nog groter als het echtpaar een kind heeft. In 1943 wordt hun dochter geboren, die echter kort daarop al overlijdt. Wat nu? De dramatische gebeurtenissen volgen elkaar snel op.

Het Utrechts Kindercomité en de Amsterdamse Studentengroep, die Joodse kinderen onderbrengen in gezinnen waar zij veilig voor de Duitsers zijn, spelen een belangrijke rol. Wat bracht deze jonge studenten tot hun gevaarlijke daden?

Na de oorlog breekt een nieuwe tijd aan van leven en welzijn. Maar ook ontbrandt ‘de strijd om het Joodsche kind’. Na rechtsherstel komt de familie weer in het bezit van het geconfisqueerde huis van grootvader Isidor Vos. De auteur vertelt in het boek ook over zijn recente ontmoeting met de kinderen van de ‘foute’ Nederlandse vrouw die in de oorlog dat huis van de Duitsers kocht.

Bij leven en welzijn is een indrukwekkende en met vlagen lichtvoetige familiegeschiedenis. Het is een gewaagd mengsel van authentieke stukken en nauwkeurige historische reconstructie, aangevuld met literaire fictie, alles geplaatst tegen de achtergrond van het begrip menselijke waardigheid. Doordat hij de historische feiten verweeft met fictieve gesprekken met zijn voorouders, brengt Frank Vermeer de Joodse geschiedenis van zijn familie weer tot leven.

Frank Vermeer (Bilthoven, 1949) was advocaat in Groningen en docent bestuursrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen. Daar promoveerde hij in 2010 op een bestuursrechtelijke onderwerp. Van jongs af aan heeft hij zich betrokken gevoeld bij de (oorlogs)geschiedenis van zijn Joodse familie. Van 2016 tot 2023 was hij voorzitter van het Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen en sinds 2016 is hij voorzitter van de stichting Behoud Synagoge Winsum.

Titel: Bij leven en welzijn, 150 jaar Joodse familiegeschiedenis, in gesprekken tussen heden en verleden / auteur: Frank Vermeer / ISBN 9789023259510 / aantal pagina’s 216 / verkoopprijs € 25,00

Plaats een reactie

0 Reacties