Naober logo
Geef nu het jubileumnummer voor € 4,50 cadeau.
Klik hier!
Hou de aandacht van je lezer vast met deze vier stappen

Een kwalitatief goed artikel

In vier stappen

0

Het consumentengedrag is de afgelopen jaren sterk veranderd. Er is minder aandacht, men is kritischer. Mensen worden overspoeld met miljoenen alternatieven.
Zorg er daarom voor dat jouw artikel voldoet aan een minimaal kwaliteitsniveau. Met deze eenvoudige tips kun je al heel wat kwaliteit aanbrengen.

De vier belangrijke stappen:

  1. Kies een interessant onderwerp;
  2. Structureer je artikel en zorg voor witruimte met een goede kop, lead, sub-headers;
  3. Breng op de juiste manier promotie aan;
  4. Optimaliseer je artikel voor zoekmachines.

1) Kies een interessant onderwerp

Kies een onderwerp waarmee je inspeelt op het interessegebied van jouw doelgroep. Iets waarmee jij antwoord kan geven op hun vragen, en kan helpen bij hun probleem. Verplaats je in je doelgroep. Wat willen zij weten? Waar lopen zij tegenaan?
Raadpleeg eens je van verkoop en klantenservice. Grote kans dat zij goed op de hoogte zijn van wat er speelt bij jullie klanten.

  • Tip! Mensen zijn vaak in eerste instantie niet op zoek naar jouw product, maar zoeken informatie en mogelijke oplossingen over hun probleem. (dus niet Wandelschoenen met vernieuwde dempingtechnologie, maar: Pijnlijke voeten na wandelen). Maak jouw product dus niet het onderwerp, schrijf over een probleem die lezers bij zichzelf herkennen. Zo wordt je goed gevonden in zoekmachines.

2) Breng structuur aan in je tekst

Weinig mensen zullen een online artikel van begin tot eind lezen. Breng daarom structuur aan met een uitnodigende kop en de juiste sub-koppen die uitnodigen om verder te lezen en op een snelle manier mogelijk maken om de informatie te vinden waar ze naar op zoek zijn. Dit maakt jouw tekst overzichtelijk voor de lezer én voor de zoekmachines.

Zorg voor een kop die aandacht trekt en goed de lading dekt. De kop is immers datgeen wat het eerst gelezen wordt. Een misleidende kop die niet aansluit bij de inhoud kan ertoe leiden dat lezers teleurgesteld raken waardoor de interesse wegebt. Denk goed na over de kop en pas hem gerust aan na het schrijven van je artikel. Je krijgt tenslotte maar één kans voor een eerste indruk!

De lead is een soort tweede kop die ervoor moet zorgen dat de lezer verder het artikel in getrokken wordt. Maak in de lead duidelijk wat het doel is van jouw artikel (namelijk een oplossing bieden voor hun probleem).

Alleen met een goede kop en lead hou je de aandacht van je lezer vast en zorg je ervoor dat jouw artikel gelezen wordt.

Vervolgens neem je je lezer mee in het verhaal, voor jouw lezer zal in dit deel de meest waardevolle informatie staan.

Er zijn een aantal spelregels:

  • Hoe vertel je nou het beste jouw verhaal of boodschap? Bepaal de volgorde waarin je de informatie brengt

    1. Chronologisch
    De voor de meest hand liggende is natuurlijk chronologisch. Echter zal jouw lezer doorgaans op zoek zijn naar informatie en een mogelijke oplossing voor zijn probleem, en niet zozeer een verhaal met een bepaald tijdspad.

    2. 5W’s en de H
    In de journalistiek wordt veel gebruikt gemaakt van de 5W’s en de H, en oprolbaarheid van een tekst. De 5W’s en de H staan voor Wie, Wat, Waar, Wanneer, Waarom, en Hoe. De belangrijkste informatie staat steeds bovenaan wordt aangevuld met informatie dat net iets minder belangrijk is. De tekst is 'oprolbaar'. Al zou je de onderste alinea's verwijderen (of jouw lezer haakt na een paar alinea's af), dan nog staat de essentie van jouw artikel nog overeind.

    3. Het piramidemodel
    Het piramidemodel is een structuur die uitgaat van de lezer, en dus op een manier die voor de ontvanger het meest wenselijk is. In het piramidemodel begin je met de kernboodschap. Deze kernboodschap onderbouw je stapsgewijs.
  • Lengte
    De juiste lengte bepalen voor een tekst is erg lastig. Velen denken dat je online de aandacht minder lang vast houdt dan bij een artikel in print. Enerzijds is dat ook zo, maar veel belangrijker is dat de tekst volledig interessant blijft voor de lezer en hij niet met vragen achterblijft. Zorg ervoor dat je alle vragen beantwoord die je kernboodschap bij de kijker oproept. En hanteer de gulden regel: Maak je tekst zo lang als nodig, zo kort als mogelijk!
  • Opmaak
    Zorg ervoor dat een artikel prettig weg moet lezen. Dat doe je onder andere met;

    1. Subonderwerpen en aparte alinea's. Dat draagt bij aan de leesbaarheid van de tekst, en helpt de lezer gericht naar informatie te zoeken binnen een artikel. Plaats waar nodig ook subkoppen, maar zorg er dan wel voor dat een subkop ook echt de lading van de alinea dekt.

    2. Witruimte
    Witruimtes worden ingezet om de tekst meer rust te geven en de leesbaarheid te vergroten. Als je het gebruik van alinea’s en subkoppen goed gebruikt, onstaat er al vanzelf witruimte. Daarnaast kun je ook wat extra witruimte toevoegen door bijvoorbeeld in plaats van één enter er twee of drie te gebruiken bij overgangen van onderwerpen.

    3. Bulletpoints
    Opsommingen zorgen ervoor dat je tekst overzichtelijk wordt en de leesbaarheid vergroot.

    4. Media
    Met het toevoegen van media ( afbeeldingen, video, animatie etc.) kun je je verhaal extra kracht bijzetten. Daarnaast is media ook effectief om zo’n lange lap tekst wat te doorbreken wat ook weer de leesbaarheid ten goede komt.

3) Zorg voor leadgeneratie

Nou heb je een dijk van een artikel geschreven, maar uiteindeljk wil je natuurlijk dat jouw artikel bijdraagt aan de (marketing)doelstellingen.

Call to action
Als de lezer in jouw artikel op een goede manier is voorzien van de gewenste informatie, wil je hem natuurlijk een relevante vervolgstap bieden. Dat kan een 'koop nu'-knop zijn. Maar bij een groot aantal lezers zal dit waarschijnlijk eerder averechts werken. De lezer zit hoogstwaarschijnlijk nog in de oriënterende fase en wil graag eerst meer informatie over de mogelijke oplossingen.

Een effectievere vervolgstap zou bijvoorbeeld een link naar je eigen website voor meer informatie kunnen zijn. Of bijvoorbeeld een verzoek voor een gratis kennismakingsgesprek.

Tip! Zorg ervoor dat de CTA (Call To Action) jouw lezer helpt, en dat het niet te opdringerig is.

Plaatsing CTA
Meestal tref je de CTA’s aan het einde van een artikel. Maar wat als iemand niet het einde van jouw artikel haalt?
Plaats daarom jouw CTA niet alleen aan het einde van het artikel, maar bijvoorbeeld ook alvast één na de lead of eerste alinea. Formuleer je CTA vrijblijvend zodat deze niet te opdringerig overkomt.

4) Optimaliseer de tekst voor zoekmachines

Bij Naober zien we dat goede artikelen soms na maanden en zelfs jaren nog worden gelezen. Dat horen we ook terug van onze adverteerders. Zo heeft een artikel over 'Gezond Slapen' nog ruim 3 jaar na plaatsing een verkoop opgeleverd van een complete slaapkamerinrichting. Dit laat duidelijk zien dat artikelen niet een beperkt houdbaarheidsdatum hebben. Optimaliseer je artikelen daarom voor zoekmachines. Kleine moeite, maar dat zorgt wel voor een zo goed mogelijke vindbaarheid op de lange termijn.

URL, alt-text en meta-beschrijving
Om zoekmachines te helpen begrijpen waar je artikel over gaat, is het belangrijk dat je de tekst optimaliseert aan de hand van mogelijke zoekwoorden. Als het goed is heb je dat al gedaan in de kop, lead en de rest van het artikel. Maar de URL, alt-text en meta-description mogen hierbij niet worden vergeten.

  • URL
    Zorg ervoor de URL van jouw artikel duidelijk maakt waar het artikel over gaat. Zoekmachines geven de voorkeur aan URL’s die het makkelijk maken om te begrijpen waar de inhoud over gaat. Zorg ervoor dat het de lading dekt, en houd de URL kort.
  • Alt-text
    Zoekmachines kunnen afbeeldingen niet ‘zien’ zoals wij mensen ze zien.Als je afbeeldingen toevoegt aan je artikel, dan kun je bij de afbeeldingen een Alt-text toevoegen. In deze tekst staat beknopt beschreven waar de afbeelding over gaat. Op deze manier kunnen zoekmachines de afbeelding toch ‘zien’, en dat vergroot de vindbaarheid van je artikel.
  • Meta-description
    De meta-description is een samenvatting van de inhoud van een pagina en wordt getoond bij de zoekresultaten op Google. Dit is een ontzettend belangrijk stukje tekst, want op basis van onder andere dit stukje tekst maakt een bezoeker de keuze of hij wel of niet op een link klikt. Zorg er dus voor dat de tekst aansluit bij de inhoud en de lezer uitnodigt om verder te lezen.

Laat de moed niet zakken en begin gewoon met schrijven. Check jouw tekst vervolgens aan de hand van deze tips. Hoe vaker je schrijft, hoe handiger je hierin gaat worden.

Kom je er niet uit of wil je aanvullend advies?
Neem dan vrijblijvend contact op met Jaap Geurtsen (jaap@naober.nl). Naober werkt samen met tekstschrijvers, fotografen, videospecialisten, cartoonisten, vormgevers en marketeers. Wij helpen je graag!

Succes!

Bron: Agrio deelt

Plaats een reactie

0 Reacties